Skip to main content

Over

Selah is een ambachtelijke vegan kaasmakerij in Delfgauw waar wij handgemaakte vegan schimmelkazen produceren, op traditionele wijze en zonder rare ingrediënten. Het is onze missie om een hoogwaardig plantaardig alternatief voor kaas op basis van dierlijke melk te maken waar zowel vegans als niet-vegans van kunnen genieten.

Samen met vele anderen zijn wij de afgelopen jaren steeds meer plantaardig gaan eten voor de dieren, het milieu en ook onze eigen gezondheid. Dit doet ons goed, maar toch missen we af en toe een écht lekker stukje kaas, zonder rare nasmaak en het liefst ook gemaakt van pure ingrediënten. We hadden al een grote interesse in het fermentatieproces, en toen we beseften dat kaas in principe ook een gefermenteerd product is, besloten wij zelf ambachtelijke vegan kaas te gaan ontwikkelen.

Échte kaas
maar dan met een plantaardige basis

Tijd en aandacht

Tijd en aandacht zijn de allerbelangrijkste ingrediënten van onze kazen. Ze hebben minimaal vier weken nodig om rustig te kunnen rijpen zodat hun mooie bontjas kan vormen en de smaken zich kunnen ontwikkelen. Het gehele productieproces bestaat uit veel verschillende stappen die allemaal zeer nauwkeurig iedere keer op dezelfde wijze moeten worden opgevolgd om tot het juiste resultaat te komen. Aangezien pas na minimaal vier weken duidelijk wordt of dat is gelukt, begrijp je dat we dit met veel aandacht – en natuurlijk ook met heel veel liefde uitvoeren. Tegelijk is het, omdat wij handmatig werken, onmogelijk om alles helemaal exact hetzelfde te doen, waardoor ieder kaasje ook weer helemaal uniek is. Het langzame tempo van het maken van kaas en het zorgvuldige werken zorgt er ook voor dat het kaasmaken bijna een ritueel wordt dat ons veel rust geeft. Rust die wij graag door onze kazen weer willen doorgeven.

Ambacht

Kaas maken is al een oud ambacht. Een manier om door fermentatie en rijping melk lang houdbaar te maken. In onze ogen een prachtige bewaartechniek die, in tegenstelling tot veel andere bewaartechnieken, ook nog iets toevoegt aan het oorspronkelijke product dankzij de bacteriën, schimmels en gisten die ontzettend waardevol zijn voor je microbioom.